Obľúbené príspevky

23 februára 2014

Výroba plástvového papiera - dá sa povedať, že návod - aj na výrobu klobúka muchotrávky na karneval

...že neviete, čo je to plástvový papier? Dobre, tak ináč - rozťahovací papier? Už je to jasné? Áno, presne tak, je to papier, ktorý po otvorení vytvorí efekt plástov. 
Dajú sa z neho vyrobiť krásne 3D dekorácie - srdiečka, snehuliaci, zvieratká, ozdoby na vianočný stromček, pozdravy...niektorí si ho pamätáme z detstva, keď sme z neho tvorili všeličo v družine alebo z prvomájových sprievodov, keď sme mávali rozkladacími kvetinami. Mimochodom - pamätáte sa na tie klasické mávatká z pruhov bielo-modro-červeného krepového papiera? Po namočení do mláky sa s nimi dalo kresliť po asfate (keď súdruhovia nevideli ;)) - btw, skúste (s deťmi) niekedy kresliť farebným krepovým papierom - dobrá zábava.
Plástvový papier si môžete kúpiť normálne o obchode (kamennom aj internetovom) - v rôznych veľkostiach a farbách. Lenže toto je blog o handmade, T A K Ž E, si ho vyrobíme V L A S T N O R U Č N E.

Pre domácu výrobu som sa rozhodla z dvoch dôvodov: Jednak rada skúšam/vyrábam nové veci a jednak som chcela vytvoriť originálny klobúk muchotrávke na karneval.
A propos - tento príspevok je celkom dobre načasovaný - je tu čas karnevalov. Šikovné maminky, detičky, oteckovia obstarávajú karnevalové masky pre svoje ratolesti (aj seba) pekne ručne-stručne. 
Ja som sa rozhodla, že dcérka bude muchotrávka. Že klasika? No a čo? Však je ešte malá a zložitejšiu masku na seba nedá - len žiadne obmedzovanie!!! Pokrývky hlavy však znáša celkom dobre - tak preto muchotrávka. 
Vyrobiť klobúk muchotrávke nie je žiadna veda, o tom toto nie je. Ale vytvoriť čo najreálnejšie podhubie - to je skutočná výzva. Ja som sa rozhodla pre podhubie z plástvového papiera na mieru vyrobenému klobúku. 


A aby ste si mohli taký papier vyrobiť sami, pridávam fotopostup, a to úplne ZADARMO ;) 
Teda úplne zadarmo to mať nebudete:


Potrebujete:
- papier (ja som kúpila jemný biely hodvábny za pár centov, ale môže byť aj klasický farebný),
- pravítko (čím dlhšie, tým menej sa narobíte),
- nožnice (ja som použila rezač a podložku na rezanie - čo mi ušetrilo veľa času),
- lepidlo v ceruzke,
- ceruzka (na obrázku nie je, ale patrí tam).




Malé deti dajte spať alebo pošlite von s oteckom. Väčšie vám môžu pomáhať.


Rozmyslite si, aký rozmer papiera potrebujete - nie ten natiahnutý, ale základ. Ja mám 11 x 4 cm. 

Pozn. Ten natiahnutý rozmer zistíte zo skúšobnej vzorky, ktorú určite doporučujem vyrobiť, aby ste zistili, aká veľkosť plástov je vhodná a koľko vrstiev papiera je treba na požadovanú dĺžku.

Papier rozprestrite a odmerajte pravítkom dlhší rozmer. naznačte ceruzkou, kde budete strihať/rezať. Nastrihajte/narežte pásy.




Pásy naukladajte na seba, naznačte menší rozmer, ktorý potrebujete a strihajte/režte.


Pozn. Myslím, že pre výrobu drobností by sa dal použiť väčší papier - napr. hárky farebného papieru A4 a z neho potom vystrihovať potrebné tvary. To by potom nebolo vôbec potrebné strihať. Dobre by vyzeral aj viacfarebný - dekorácie by boli dúhové...no určite niekedy vyskúšam a doplním :)

Takže tu máme kôpku nastrihaných papierikov.



No a teraz vlastne nastáva čas vysvetlenie princípu.

Na podložke (kľudne aj rovno na stole) si ceruzkou naznačíme veľkosť papierikov a dve línie, kde budeme nanášať lepidlo. Jedna línia je označená čiarkami a druhá krížikmi. Značky môžete použiť aké chcete, ALE:
- jedna línia musí začínať na okrajoch ( v mojom prípade x)
- vzdialenosti si najskor odskúšajte, aby boli plásty akurát veľké - radšej väčšiu - na jemnom papieri som mala cca 1,5cm vzdialenosť, t.j plásty sú cca 3 cm. 
Nepochopili? Nevadí pokračujeme a príde to samo.


Zoberieme jeden papier, položíme na nakreslenú schému a lepidlo nanesieme po celej šírke na prvej línii (u mňa x, lebo treba začať na okrajoch)









Zoberieme ďalší papier, položíme na prvý s lepidlom a opäť nanesieme lepidlo, tentoraz na druhej línii - čiarka.









Naň položíme ďalší a lepidlo podľa prvej línie - x....a tak ďalej, kým nám nevznikne takáto kôpka, ktorú zaťažíme a necháme riadne uschnúť.

S presnosťou lepenia sa nemusíte moc zaťažovať - či hrubšie alebo tenšie alebo trochu nakrivo, nevadí - dôležité je dodržiavať striedanie línií.

Takto vyzerá kôpka po uschnutí lepidla, keď sa budete snažiť papiere roztiahnuť. 

Pozn. Papiere môžu byť zlepené, kde nemajú - oddelíte to jemným ťahaním, alebo si pomôžte ceruzkou.

Tak, a toto je hotová "harmonika". Ostáva nalepiť na klobúk. Hotový sa pokúsim odfotiť na dcérke na karnevale - potom doplním fotku.

Príjemné tvorenie...

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára