Obľúbené príspevky

15 decembra 2014

Pletené plstené papuče


Vianoce sa blížia a vhod prídu pohodlné papučky k leňošeniu.

Ja som si chcela už dávnejšie nejaké uháčkovať. A určite mali byť z vlny. Prečo? Pretože je prírodná a prirodzená; má výborné termoregulačné vlastnosti; je priedušná, má antibakteriálne účinky, a teda nesmrdí; vďaka lanolínu má antistatické vlastnosti a odpudzuje špinu a ešte je aj biologicky odbúrateľná. No a po splstení je aj veľmi pevná. Jednoducho ideálny materiál na papuče.


Nedávno som vhodnú vlnu kúpila v jednom z obchodných reťazcov. Predávali ju spolu s návodom na uštrikovanie a splstenie. Tak som si povedala, že tentokrát neuháčkujem, ale upletiem a splstím, ale presne podľa návodu. Dá sa povedať, že otestujem návod a podelím sa s vami.


Návod vyzerá takto. Hrubý preklad z angličtiny. Veľmi hrubý a pomerne laický. Ale keď sa už pustíte do pletenia, domyslíte si...

Robila som aj skúšobnú vzorku. Odporúčam aj vám. Na päť a polkách ihliciach môže ísť pri rozdielnom uťahovaní o centimetre, ktoré v horšom prípade chýbajú. Splstenú vlnu už moc nenatiahnete a chcete predsa papuče pre seba a nie pre deti. Ale ak predsa pre deti, tak odporúčam na spodok protišmykovú ABS úpravu. Ak máte skúšobnú vzorku v poriadku, môžete smelo pliesť podľa návodu. Akurát odporúčam trošku dlhšie. Myslím, že kľudne aj centimeter v tej prvej dlhšej časti. Ak sa vám bude dariť, po dopletení bude hrubý polotovar vyzerať takto nejako:


Potom len stiahnete prednú stranu - špičku a zošijete prednú časť od špičky. Potom zadnú časť pri päte. 


Zošité vyzerá asi takto. A sú asi o tretinu väčšie, než by ste potrebovali:


Potom už len šmarte do práčky vypchaté uterákmi. Perte na 60°C a tŕpnite, aby to nebola tá detská veľkosť. Keď splstené papučky vytiahnete, budú skutočne vyzerať ako pre vianočného škriatka. Nezúfajte, načim ich poriadne ponaťahovať a vytvarovať. Mali by "dospieť" do normálnej veľkosti. Ak nie, nuž máte darček pre detičky v rodine alebo u kamarátov.

No a takto nejako by mohla vyzerať vianočná pohodička v papučkách. 






Želám vám pohodové prípravy na Vianoce. Nepodliehajte stresu, panike a zúfalstvu. Verte, že vám nič nebude chýbať viac, než čistá hlava a srdce.

Príjemný advent.  







Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára